Εικαστικό Εργαστήριο ΑΡΤΙΟ

Στους χώρους του ΑΡΤΙΟ λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής, εξειδικευμένα ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και στελεχωμένα από έμπειρους και επιστημονικά εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

Πληροφορίες

Το Εικαστικό Εργαστήριο ΑΡΤΙΟ άρχισε να λειτουργεί το 1991 με τη φροντίδα της τότε ΔΕΠΚΑ Σερρών. Έως και το 1994 στεγάστηκε στην οδό Δ. Θράκης με την επωνυμία Ουμβέρτος Αργυρός. Το 1995 μεταφέρθηκε στην οδό Ζλάτκου και συστεγάστηκε με το εργαστήριο ενηλίκων.
Το 2002 εντάχθηκε στο δίκτυο των δημοτικών εικαστικών εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενισχύοντας έτσι το θεσμικό του ρόλο στα εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου και της Νομαρχίας Σερρών, το ΑΡΤΙΟ έχει τη μόνιμη στέγη του σε ένα από τα ωραιότερα διατηρητέα κτίρια της πόλης μας.
Η οικία Σχοινά, που κτίσθηκε τη δεκαετία του 1930 για να στεγάσει την οικογένεια Σχοινά, βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Κουλά, σε περιοχή που χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος (γωνία των οδών Νέστωρος Φωκά και Ακροπόλεως). Το κτίριο, λόγω των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών του στοιχείων (εκλεκτιστικό με πολλά νεοκλασικά στοιχεία),χαρακτηρίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Το ΑΡΤΙΟ λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή από το Σεπτέμβριο του 2009 και αποτελεί σήμερα έναν από τους κύριους τομείς δραστηριοποίησης της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών).Το ΑΡΤΙΟ υλοποιεί προγράμματα εικαστικής παιδείας και απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, με βασικό στόχο την ενεργή επικοινωνία των δημοτών με την καλλιτεχνική μας κληρονομιά, αλλά και με τα διεθνή σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα.
Θεωρώντας ότι η αισθητική εμπειρία μέσω της εικαστικής καλλιέργειας έχει θεμελιώδη σημασία για την αισθητική, συναισθηματική, διανοητική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, εφήβου και τελικά του ενήλικα, το ΑΡΤΙΟ στοχεύει ειδικότερα στην ταυτόχρονη ανάπτυξη της ελεύθερης δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας και της φαντασίας, μέσα από την αυτοέκφραση και την ομαδική συνεργασία.
Στους χώρους του ΑΡΤΙΟ λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής, εξειδικευμένα ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και στελεχωμένα από έμπειρους και επιστημονικά εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 250 μαθητές παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΡΤΙΟ. Για το φετινό σχολικό έτος, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

  • Τμήμα Προσχολικής Ηλικίας
  • Παιδικό Εργαστήριο Ζωγραφικής
  • Εργαστήριο Ελεύθερου Σχεδίου και Ζωγραφικής για Εφήβους
  • Εργαστήριο Ζωγραφικής Ενηλίκων
  • Παιδικό Εργαστήριο Κεραμικής
  • Εργαστήριο Κεραμικής Ενηλίκων