☎ 23210 68900

Τηλεφωνικό κέντρο
19η Διδακτική περίοδος 2021-2022Μάθημα 8ο , Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά
ΘΕΜΑ: «Η άνοδος και η πτώση της Κλασσικής Ελλάδας.»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος.Στα επόμενα μαθήματα μέχρι το νέο έτος ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας θα αναπτύξει το εξαιρετικής σπουδαιότητας και ενδιαφέροντος θέμα: «Η άνοδος και η πτώση της Κλασσικής Ελλάδας».
Μια ματιά που θα σταθεί πρώτα στο γεωπολιτικό θέμα, την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική λειτουργία που δημιουργήσαν τις συνθήκες αυτές με τις οποίες η ακμάζουσα Κλασσική Ελλάδα, διήρκησε περίπου μια χιλιετία, όσο καμία άλλη στην ιστορία της ανθρωπότητας και έτσι έγινε «Το Ελληνικό θαύμα» αξεπέραστης σπουδαιότητας, στα δημιουργήματα του οποίου, μεταγενέστερα στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός της ανθρωπότητας.
Ο λόρδος Βύρωνας, μέγας φιλέλληνας και ποιητής σπουδαίος γραφεί για την Ελλάδα «Όμορφη Ελλάδα! Λείψανο θλιβερό παλιάς μεγαλοσύνης Νεκρή, κι όμως αθάνατη! Πεσμένη, ακόμα δίνεις.»
Θα δούμε λοιπόν τις συνθήκες, τις λειτουργίες και το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον μέσα στο οποίο υπήρξε αυτό το Ελληνικό θαύμα. Πιο συγκεκριμένα: Η Κλασσική Ελλάδα ήταν εθνική οντότητα μεκοινά χαρακτηρίστηκα ( γλώσσα, Θρησκείες, ήθη, έθιμα κα) που όμωςδεν υπήρξε ποτέ ενιαία κρατική οντότητα εξουσίας, όπως τα θεοκρατικά μοναρχικά έθνη Κράτη και οι μετέπειτα αυτοκρατορίες (Ρωμαϊκή κα).
Υπήρξε μια αποκεντρωμένη πολιτική οργάνωση σε ένα οικοσύστημα πόλεων κρατών, αυτόνομων, αυτοδιοικούμενων, με κυρίαρχο το ρόλο του Πολίτη (πολιτοκρατία). Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Κλασσική Ελλάδα αποτελούνταν από 1100 περίπου πόλεις κράτη διασπαρμένα και αυτολειτουργουντα από τον Εύξεινο Πόντο, τη Δυτική Ασία, τα παράλια του Αιγαίου και του Ιονίου στην Βόρεια Αφρική μέχρι τον Ατλαντικό.Αυτό το μοναδικό αποκεντρωτικό σύστημα ενός λαού, στηριζόμενο μόνο στον πολίτη και ούτε στον μονάρχη, ούτε σε κάθε υπερφυσικές δυνάμεις που ο μονάρχης ταυτίζει με τον εαυτό του και έχει τον πολίτη ως ποίμνιο και όχι ως αυτοτελή και ανεξάρτητη προσωπικότητα. Δημιούργησε το δημοκρατικό πολίτευμα που απελευθέρωσε,ενεργοποίησε και αξιοποίησε το ανθρωπινο δυναμικο των κοινωνιών ώστε να υπάρξει τεράστια πρόοδος και στις συνθήκες ζωής στην κοινωνική πολιτική λειτουργία και στα κορυφαία επιτεύγματα σε τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως θα δούμε στα επόμενα μαθήματα. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στοYouTube https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-gοπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626 Ανδρονίδης Θεολόγος https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA Κλασσική παιδεία https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw και τηλεοπτικά.
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος συντονιστής των φορέων υλοποίησης