☎ 23210 68900

Τηλεφωνικό κέντρο

  • 19η Διδακτική περίοδος 2021-2022
  • Μάθημα 12ο , Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 7μ.μ.
  • στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
  • Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: «Η άνοδος και η πτώση της Κλασσικής Ελλάδας.»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος.

Στα πέντε μέχρι τώρα μαθήματα για την Κλασσική Ελλάδα  ο εισηγητής κ. Ζήσης Μητλιάγκας ανάπτυξε το υπόβαθρο (γεωπολιτικό θεσμικό λειτουργικό οικονομικό, κα) πάνω στο οποίο στηρίχθηκε  το λεγόμενο Ελληνικό Θαύμα που διήρκησε περίπου μια χιλιετία, όσο καμία άλλη στην ιστορία της ανθρωπότητάς, Θαύμα αξεπέραστης σπουδαιότητας στα δημιουργήματα του οποίου, μεταγενέστερα  στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός της ανθρωπότητας.

Ο λόρδος Βύρωνας, μέγας φιλέλληνας και ποιητής σπουδαίος γραφεί για την Ελλάδα

«Όμορφη Ελλάδα! Λείψανο θλιβερό

παλιάς μεγαλοσύνης

Νεκρή, κι όμως αθάνατη!

πεσμένη, ακόμα δίνεις.»

 

Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε τις δομές και τις λειτουργίες της Σπάρτης που την έκαναν για δυο αιώνες περίπου να είναι η πιο ισχυρή δύναμη της Ελλάδος.

Στο μάθημα της Τετάρτης (12 Ιανουαρίου), στην τελευταία ενότητας αυτής της ιστορίας θα δούμε τους θεσμούς και της υποδομές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας  που δημιουργήσαν το υπέδαφος (οικονομικό, πολιτικό , πολιτιστικό) πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το μοναδικό για την ανθρωπότητα οικοδόμημα πολιτισμού και δημιουργίας.

Συνοπτικά αναφέραμε ότι αυτό το μοναδικό αποκεντρωτικό σύστημα ενός λαού, στηριζόμενο μόνο στον πολίτη και ούτε στον μονάρχη, ούτε σε  κάθε υπερφυσικές θεϊκές δυνάμεις που ο μονάρχης ταυτίζει με  τον εαυτό του και έχει τον πολίτη ως ποίμνιο και όχι ως αυτοτελή και ανεξάρτητη προσωπικότητα. Δημιούργησε το δημοκρατικό πολίτευμα που απελευθέρωσε, ενεργοποίησε και αξιοποίησε το ανθρωπινοδυναμικο των κοινωνιών ώστε να υπάρξει τεράστια πρόοδος και στις συνθήκες ζωής στην κοινωνική πολιτική λειτουργία και στα κορυφαία επιτεύγματα  σε όλους στους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως θα δούμε στα επόμενα μαθήματα.

  

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626

Ανδρονίδης  Θεολόγος 
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

       Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

          Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

          η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,

 η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α., η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ και  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ, πρώην Βουλευτής, Οικονομικός Επιθεωρητής

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης