☎ 23210 68900

Τηλεφωνικό κέντρο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη των Σερρών.

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Μεγάλων Ταξιαρχών Σερρών τελέστηκε επίσημη δοξολογία, ενώ ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη συνταξιούχο δασκάλα κ. Αγγελική Ευαγγελούδη.

 

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές Αρχές στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά.  

Το μήνυμα του Δημάρχου Σερρών για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα:

 

«Σήμερα τιμούμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.

Ο εορτασμός της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο πατριώτη Παύλο Μελά, που έπεσε νεκρός στις 13 Οκτωβρίου του 1904 και ταυτόχρονα μία ευκαιρία να διατρανώσουμε ότι κρατήσαμε και θα κρατάμε ψηλά τις αξίες που μας κληροδότησαν οι Μακεδονομάχοι.

Με την προσήλωσή τους στα ιδανικά της ελληνικής συνείδησης της Μακεδονίας και της εθνικής ομοψυχίας οι πρόγονοι μας έγραψαν μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Ελληνισμού, προετοιμάζοντας το έδαφος για το έπος των Βαλκανικών Πολέμων.

Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες για τους ηρωικούς αγωνιστές της Μακεδονίας και αντλούμε έμπνευση από τον πατριωτισμό, το ήθος και τη θυσία τους ειδικά στις κρίσιμες εθνικά στιγμές

Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) κι Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Νεολαίας, κ. Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη στο μήνυμά της έκανε λόγο για τη σημαντική συμβολή στον αγώνα δύο νεαρών δασκάλων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Στη φετινή επέτειο τιμής και μνήμης των Μακεδονομάχων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, θα ήθελα να αποτίσουμε φόρο τιμής και να μνημονεύσουμε τις νεαρές δασκάλες των δεκαεπτά με είκοσι ετών, οι οποίες κατά τη διάρκεια του μακεδονικού αγώνα επιτέλεσαν το χρέος τους ακέραια, υπηρετώντας σε χωριά των Σερρών. Ο λόγος για την Αγγελική Φιλιππίδη και την Φωτεινή Αλατά-Παπαδημητρίου. Με την πένα στο χέρι και το περίστροφο κρυμμένο στον κόρφο τους, αντιμετώπισαν τους κομιτατζήδες που θέλανε να τις εξοντώσουν, γιατί πίστευαν πως, αν αποκεφάλιζαν πνευματικά τον τόπο, η Μακεδονία θα έπεφτε στα χέρια τους. Οι δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα, ήταν πραγματικά ανδρείες και την αντρειοσύνη αυτή μετάγγισαν και στις ψυχές όχι μόνο των μικρών μαθητών τους, αλλά και των φοβισμένων Ελλήνων. Και πήραν θάρρος οι κατατρεγμένοι από τους Βουλγάρους χωρικοί και αντιστάθηκαν στους κομιτατζήδες. Και ήρθε, με αγώνες και θυσίες από πολλούς γνωστούς και αφανείς ήρωες, η πολυπόθητη λευτεριά στην μακεδονική γη»