Με επιτυχία διεξήχθη το πρότζεκτ Σημεία Συνάντησης της Off Stream στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

 

 

Δέκα Μουσεία, τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, ένα κοινό όραμα: Η Τέχνη και οι συλλογές των μουσείων να γίνουν περισσότερο συμπεριληπτικές σε άτομα με αναπηρία

 

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης”, μαζί με άλλα 9 μουσεία της Ελλάδας, έγινε “σημείο συνάντησης”, συμπερίληψης και συν-δημιουργίας, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Σημεία Συνάντησης της Off Stream.

Την περασμένη Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης” και η Off Stream μαζί με τους Σερραίους συμμετέχοντες συνάντησαν το έργο τέχνης του Κωνσταντίνου Ξενάκη, ανακάλυψαν τα χαρακτηριστικά του, γνώρισαν την ιστορία του δημιουργού του και μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, συνέθεσαν συλλογικά την δημιουργική ακουστική περιγραφή του.

Στη συμμετοχική δράση του κοινού συμμετείχαν ενήλικα άτομα με και χωρίς αναπηρία, ενώ είχαν ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και απτικά βοηθήματα για την προσέγγιση του έργου τέχνης.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. κ. Γεώργιος Ταΐρης και η Διευθύντρια κ.Παρασκευή Ιωαννίδου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εξωστρέφεια αλλά και την προσβασιμότητα της Σερραϊκής Πινακοθήκης στα άτομα με αναπηρία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δημιουργικές ακουστικές περιγραφές που προκύπτουν από τις δράσεις των Σημείων Συνάντησης, με την επιμέλεια της Off Stream και την συμβολή του καλλιτέχνη Hichem Merouche, θα αποτελέσουν τη βάση για μια συλλογή συμπεριληπτικών καρτ ποστάλ, η οποία θα διατίθεται μελλοντικά στα πωλητήρια των μουσείων που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

Οι συμπεριληπτικές καρτ ποστάλ πέρα από τη συνθήκη της ισότιμης πρόσβασης σε ένα εικαστικό «πανόραμα» με αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης από δέκα μουσεία της Ελλάδας, προσφέρουν στα συμμετέχοντα μουσεία τη δυνατότητα να επεκτείνουν την προσβασιμότητα των συλλογών τους.

 

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα