Ελληνομνήμονες: Μουσειακή έκθεση Ιστορικού Οπλισμού και Αυθεντικής Φορεσιάς

Η σημαντική μουσειακή έκθεση Ιστορικού Οπλισμού και Αυθεντικής Φορεσιάς, από τη σπάνια συλλογή του Σπυρίδωνα Κατσίρα, του συλλόγου «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών.
Η ιδιωτική συλλογή απαρτίζεται από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές (κατά κύριο λόγο κατασκευασμένες από υφαντά υφάσματα με παραδοσιακά σχέδια) , αντικείμενα καθημερινής χρήσης και οπλισμό (σπάνιες αντίκες κυρίως της περιόδου 1650-1850), που αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης οικογενειακής συλλογής.
Αντικείμενα της συλλογής εκτίθενται/δανείζονται (αφιλοκερδώς), παράλληλα με την παρουσία και συμμετοχή των μελών του Συλλόγου Ελληνομνήμονες σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, οι οποίες διοργανώνονται, είτε από τους κατά τόπους Δήμους, είτε από πολιτιστικούς φορείς είτε από δημιουργούς πνευματικού έργου που έχουν ως σκοπό τη διάσωση, διάδοση, διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Το πρόγραμμα λειτουργίας της έκθεσης έχει ως εξής:
• Τετάρτη 27/10/2021 20.00 -21.00
• Πέμπτη 28/10/2021 19.00 Εγκαίνια έκθεσης στο Φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.
• Παρασκευή 29/10/2021 ώρες 10:00 – 13:00 και 18:30 – 21:00.
• Σάββατο 10:00 – 13:00.
Λίγα λόγια για τους «Ελληνομνήμονες»
Ο Σύλλογος Ελληνομνήμονες συστάθηκε το 2009, με σκοπό τη μελέτη, διάσωση, προαγωγή, διάδοση και ανάδειξη των παραδοσιακών ηθών, εθίμων, ενδυμασιών και τεχνοτροπιών αυτών, μέσω της διοργάνωσης, ή και συμμετοχής σε δημόσιες εκθέσεις, παραδοσιακές χορευτικές εκδηλώσεις, παρελάσεις και εκδρομές. Ο ιδρυτής του Συλλόγου και σημερινός Πρόεδρός του κ. Σπύρος Γ. Κατσίρας, εδώ και χρόνια, και με πολύ κόπο και κόστος, συλλέγει αντικείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ τα μέλη του Συλλόγου τρέφουν αμέριστη εκτίμηση και αγάπη προς την Ιστορία, τις παραδόσεις και δραστηριοποιούνται με σκοπό την διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στις εκδηλώσεις είναι εθελοντική και αφιλοκερδής. Ο Σύλλογος βασίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές χορηγίες και τις συνδρομές των μελών του και δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία κρατική επιχορήγηση από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα.
Τα μέλη του Συλλόγου που θα επισκεφτούν την πόλη μας, θα συμμετέχουν στην παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου με τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές τους και τα όπλα που θα εκτίθενται στην έκθεση.
Τέλος να επισημανθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο των εγκαινίων όσο και της έκθεσης, θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιτάσσει η πανδημία του Covid 19.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα