Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Υβριδικό Φεστιβάλ

ΤALE OF X CITIES

Οι πόλεις της Β. Ελλάδας ένωσαν τις φωνές τους…

Η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. ένας από τους εταίρους του Υβριδικού Φεστιβάλ

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη το υβριδικό Φεστιβάλ “Tale Of X Cities”, στο οποίο και 12 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας ενώθηκαν με πρωταρχικό στόχο τους να δημιουργήσουν ένα νέο θεσμό.

Μέσα από μια σειρά πολύμηνων εργαστηρίων, σεμιναρίων και συναντήσεων δικτύωσης με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και από τις Σέρρες υλοποιήθηκαν δράσεις από την Αλεξανδρούπολη έως την Ηγουμενίτσα.

Αρχικό αντικείμενο των εργαστηρίων ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (που πλέον αναδεικνύεται σε απαραίτητη δεξιότητα), και στη συνέχεια —με τα νέα αυτά εφόδια— η δημιουργία έργων με θέμα την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τους σύγχρονους προβληματισμούς.

Σε όλα τα στάδια, οι συμμετέχοντες είχαν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ το υλικό των εργαστηρίων παραμένει ακόμη διαθέσιμο και ανοιχτό σε όλους στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Μετά τα πρώτα σεμινάρια ακολούθησε σειρά εργαστηρίων με σκοπό τη διαμόρφωση των αρχικών ιδεών των συμμετεχόντων σε έργα (βίντεο, ήχου ή εικόνας), που αφηγούνται την ιστορία του τόπου τους, καθώς και την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας.

Με τον τρόπο αυτό, το περιεχόμενο του προγράμματος και του φεστιβάλ συν-διαμορφώνεται από τους διοργανωτές, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους συμμετέχοντες, δημιουργώντας μία κοινότητα που δρα συλλογικά για την παραγωγή πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, σε συμμετέχοντες του προγράμματος ανατέθηκε και ο σχεδιασμός της επικοινωνίας, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο τη σχέση αμοιβαίας συνεργασίας και δικτύωσης που διαμορφώθηκε.

 

Τα έργα των συμμετεχόντων και οι δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Υβριδικό Φεστιβάλ που υλοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε φυσικούς χώρους σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και διαδικτυακά, σε ζωντανή αναμετάδοση από ειδικά διαμορφωμένο στούντιο στο Goethe-Institut Thessaloniki, και με ζωντανές συνδέσεις με τους συνεργαζόμενους φορείς.

Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) κ. Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη αναφερόμενη στην προσπάθεια αυτή επισήμανε: ” Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών υποδέχτηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την ιδέα της διεξαγωγής ενός υβριδικού Φεστιβάλ, το οποίο ενώνει τις πόλεις της Βορείου Ελλάδας και αποσκοπεί στην ανάδειξη πολιτιστικών, ιστορικών κι άλλων στοιχείων του τόπου μας. Οι συμμετέχοντες, φορείς και πολίτες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή κοινότητα με κατεύθυνση την παραγωγή πολιτισμού. Η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. δηλώνει παρούσα, σύμμαχος και αρωγός στη δημιουργία ενός νέου θεσμού.

 

Το Tale of X Cities βασίζεται σε πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και concept της ArtBOX στο πλαίσιο του project Common Lab, σε στενή συνεργασία με 24 ακόμη φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών και όλους τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια.

 

Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς: Φιλαρέτη Κομνηνού, Θέμιδα Μπαζάκα, Ελένη Ουζουνίδου, Έφη Σταμούλη, Γιάννη Στάνκογλου, Λυδία Φωτοπούλου που συνέβαλαν στην προώθηση του Φεστιβάλ.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα