Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

19η Διδακτική περίοδος
Μάθημα 28ο , Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώρα 7:00μμ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά
ΘΕΜΑ: ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΜΟΥ ΤΗ ΛΥΠΗ
Αφιέρωμα λόγου και μουσικής στον Νίκο Γκάτσο
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Κωστούρος, Σύλια Ζέττα ,Φιλόλογοι
Δημήτρης Τσαούσης, Νομικός, συντονιστής του μουσικού της εκδήλωσης
Εκδήλωση ανοικτή στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών ΑΣΤΕΡΙΑ,
Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 7 μ.μ.
Τα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας αφιερώνουν το εμπλουτισμένο μάθημα αυτής της Τετάρτης στον σπουδαίο Νίκο Γκάτσο. Το Πνευματικό αυτό Συμπόσιο, πιστό στον βασικότερο στόχο του, την προβολή των καρπών του ουσιαστικού (και όχι ψευδεπίγραφου) ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα λόγου και μουσικής στον μεγάλο ποιητή και στιχουργό. Με μία μόνο έκδοση ποιητικής σύνθεσης στο ενεργητικό του, την περίφημη και αξεπέραστη «Αμοργό» που κυκλοφόρησε το 1943, ο Ν. Γκάτσος κέρδισε μια περίοπτη θέση στο πάνθεον των Ελλήνων ποιητών. Από την άλλη, με τους στίχους του, που μελοποιήθηκαν από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, διδάσκει, παρηγορεί, ενθαρρύνει και αγγίζει με ένα μοναδικό τρόπο την ελληνική ψυχή. Το μάθημα, με όχημα τη μαγεία της ποίησης του Ν. Γκάτσου, μας ξαναγυρίζει στην εποχή των ποιητών, τότε που ο κόσμος ήταν πιο δροσερός «και κάθε αυγή ξεκινούσε μια πηγή για να ποτίσει όλη τη γη».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Κείμενα –παρουσίαση: Γ.Ε.Κωστούρος, Σύλια Ζέττα
Τραγούδι: Δημήτρης Τσαούσης, Ζωή Ψαρρά, Δάκης Δοξόγλου, Κάλλια Βενέτη, Χριστίνα Μαυρίδου, Λευτέρης Τσιρούδης
Τραγούδι-κιθάρα: Θοδωρής Μπιτζίδης
Πλήκτρα-ακορντεόν: Θάνος Πατσιάκος
Πιάνο-κλαρινέτο: Γιάννης Μούτσιανος
Ηλεκτρ. μπάσο: Λάμπρος Πούσκας
Κρουστά: Κώστας Μακράκης
Επιμέλεια μουσικού σχήματος-μπουζούκι: Σπύρος Φέλης
Σκίτσο Ν. Γκάτσου: Χριστόφορος Μελλίδης
Το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μανώλη Γεωργιτζίκη, που τόσο είχε στηρίξει τα μαθήματά μας και με την κιθάρα του θα μας παρακολουθεί και θα μας συνοδεύει από τη γειτονιά των αγγέλων.
Το μάθημα της Τετάρτης έχει και μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, καθώς ο θεσμός επιστρέφει μετά από 27 μήνες στη δια ζώσης διαδικασία με παρουσία κοινού και φυσικά με ελεύθερη είσοδο, όπως γίνεται 19 χρόνια τώρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον φιλόξενο χώρο του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια», που ευγενώς παραχωρήθηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. Ακόμα μεταδίδονται τηλεοπτικά κάθε Σάββατο και Κυριακή 6-7 το απόγευμα από το ΤΗΛΕ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626
Ανδρονίδης Θεολόγος
και τηλεοπτικά
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος
Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα