Επίτιμος Δημότης του Δήμου Σερρών ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς

Επίσημη επίσκεψη στην πόλη των Σερρών πραγματοποίησε στις 19 Απριλίου 2016 ο πρόεδρος  της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς μετά από πρόσκληση του δημάρχου Σερρών  Πέτρου Αγγελίδη κατά την επίσκεψη του στο Βελιγράδι στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
 Η επίσημη υποδοχή του κ. Νίκολιτς πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Κων. Καραμανλής” του Διοικητηρίου. Ο δήμαρχος Σερρών ανακήρυξε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στις σχέσεις φιλίας και το πνεύμα αλληλεγγύης, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και σε μια προοπτική ουσιαστικής συνεργασίας του Δήμου Σερρών με δήμους της Σερβίας, στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και των επιστημών.
Ο κ. Νίκολιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή που του έγινε και τόνισε πως τη Σερβία με τις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία συνδέει «ένδοξο ιστορικό παρελθόν». Μάλιστα ευχήθηκε να γίνουν οι Σέρρες τόπος προσκυνήματος για τους Σέρβους. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ Θεολόγου και επίσκεψη στην επίσης Βυζαντινή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και στον Πύργο του Ορέστη της Ακρόπολης των Σερρών.
Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στους ισχυρότατους  πνευματικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν την πατρίδα μας με τον ομόδοξο και φίλο Σερβικό λαό και δώρισε στον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας ένα αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας Πονολύτριας.
Ο Σέρβος Πρόεδρος από την πλευρά του εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ιστορία των Σερρών  και έκανε και ο ίδιος λόγο για ισχυρούς δεσμούς πίστης και ιστορίας που συνδέουν τους δύο λαούς. Προσέφερε στον Μητροπολίτη ένα πιστό αντίγραφο του περγαμηνού κώδικα του Σέρβου αυτοκράτορα Στέφανου Δουσάν. 

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα