Σερραίος επιστήμονας ανέπτυξε το πρώτο αιματολογικό τεστ που «ανιχνεύει» την επιλόχεια κατάθλιψη

Ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Γουόργουικ κ. Δημήτρης Γραμματόπουλος, μαζί με την επιστημονική του ομάδα κατόρθωσε, μετά από έρευνα, να αναπτύξει το πρώτο αιματολογικό τεστ που «ανιχνεύει» την επιλόχεια κατάθλιψη.

Η έρευνα του με την επιστημονική του ομάδα απέδειξε ότι μια γενετική παραλλαγή στο DNA μπορεί να οδηγήσει στον πενταπλασιασμό της πιθανότητας να υποφέρουν οι γυναίκες από επιλόχεια κατάθλιψη. Η εργασία του, που δημοσιεύθηκε στο Journal Psychiatric Research, βασίστηκε σε μια πρόσφατη μελέτη (2013) πάνω σε 200 εγκύους. Ο ίδιος με την ομάδα του από τα τμήματα Μαιευτικής και Βιοχημείας ανακάλυψαν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία γυναικών που ανέπτυξαν επιλόχεια κατάθλιψη είχαν τουλάχιστον μία από τις δύο μοριακές «υπογραφές» -γενετικές παραλλαγές- που αυξάνουν τον κίνδυνο της ασθένειας.
Ο πατέρας του Δημήτρη ήταν στρατιωτικός ιατρός. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1966 στις Σέρρες και πήγε σχολείο στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών (1978-1983). Πήρε το πτυχίο Χημείας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1983-1989) και στη συνέχεια έφυγε από την Ελλάδα το 1990.
Εκπαιδεύθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Νιουκάσλ, στο Μπρίστολ και υπήρξε μέλος στο Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Το 1998 έγινε μέλος στο Wellcome Trust του Πανεπιστημίου Γουόργουικ, μια θέση που κράτησε για 10 χρόνια, παραλλήλως με τον κλινικό του ρόλο σαν Σύμβουλος στην Κλινική Βιοχημεία στα Κλινικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Coventry και Warwickshire NHS Trust. Για πρώτη φορά εισήγαγε την ανάλυση DNA για μοριακή διάγνωση το 2002.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα