Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις Σέρρες από 17 έως 21 Απριλίου 2015 – Παλλαϊκή η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο λαός των Σερρών. Στην πλατεία Ελευθερίας ο Ιερατικός Κλήρος, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και πλήθος κόσμου υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος έφτασε στην πόλη των Σερρών το απόγευμα της Παρασκευής 17 Απριλίου 2015. 

 «Άξιος , Άξιος , Άξιος» φώναζαν οι πιστοί….

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης. Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την συγκίνησή του για την θερμή υποδοχή. Στην ομιλία του ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυσκολίες που περνά ο τόπος τονίζοντας «Επιθυμούμε μαζί με την διάπυρον προσευχή προς τον θεόν των πατέρων μας να βοηθήσει τις αρχές εις την ταχείαν υπέρβασιν των σημερινών δυσκολιών και την λύσιν των πιεστικών προβλημάτων με την συνεργασία και την συμβολή όλων των ελλήνων και την υποστήριξη των φίλων και συμμάχων της Ελλάδας».
Ακολούθησε επίσημη υποδοχή από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου τελέστηκε Δοξολογία και στην συνέχεια επίσκεψη στο Επισκοπείο των Σερρών όπου ο Παναγιότατος συναντήθηκε με φορείς του τόπου.

O Παναγιώτατος Προκαθήμενος της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας επισκέπτεται την πόλη και την Μητρόπολη μας, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου, με αφορμή την ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα, του εν Σέρραις αθλήσαντος, την οποία θα τιμήσει με την υψηλή παρουσία του και ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου αποτελεί εκκλησιαστικό γεγονός υψίστης σπουδαιότητας για την τοπική μας Εκκλησία και την περιοχή των Σερρών και πηγή εξαιρετικής ευλογίας και χαράς για τους πιστούς.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τοπική μας εκκλησία περιελάμβανε πολλές εκδηλώσεις, τελετές, ακολουθίες με αποκορύφωμα την πανηγυρική πατριαρχική θεία Λειτουργία της Κυριακή.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος «Φροντίσαμε το πρόγραμμα να είναι περιεκτικό και να δίνει μια εικόνα της ζωής της κοινωνίας της τοπικής μας εκκλησίας».

Το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε το πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης στο Επισκοπείο, «Διακονία Λόγου».  Στο Κειμηλιαρχείο «Ψυχής Άκος» της Ιεράς Μητροπόλεως  ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε έκθεση εικόνων Νεομαρτύρων. Μάλιστα χαρακτήρισε το Κειμηλιαρχείο μείζονος σημασίας κέντρο για την τοπική εκκλησία και την καλλιτεχνική δημιουργία. Αμέσως μετά ο κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών « Ράδιο Κιβωτός» όπου συμμετείχε για λίγα λεπτά στην ζωντανή εκπομπή που μεταδιδόταν εκείνη την ώρα χαρακτηρίζοντας συμβολικό το όνομα Κιβωτός του ραδιοφωνικού σταθμού.  
Ακολούθησε επίσκεψη στον προσκηνυματικό παλαιό μητροπολιτικό ναό των Αγίων Θεοδώρων των Σερρών. Τον Παναγιότατο υποδέχθηκε πλήθος πιστών και παιδιών πολιτιστικών συλλόγων ραίνοντας τον με λουλούδια και δάφνες .
Ο κ. Βαρθολομαίος προσκύνησε την ιερά εικόνα της Παναγίας της Πονολύτριας  και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου, ο οποίος καταγόταν από το ίδιο χωριό από το οποίο κατάγεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Επίσης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου.
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινίασε την αποκαταστημένη Τράπεζα της ιστορικής Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, η οποία είχε καταστραφεί κατά την πυρκαγιά του 2010.
 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς του Πατριαρχείου και της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου και στον πρώτο μετά την Άλωση Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γεννάδιο, ο οποίος, τα τελευταία έτη της ζωής του έζησε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου και τάφηκε σε αυτή, ενώ εξέφρασε τη χαρά που αισθάνεται όταν επισκέπτεται Ιερές Μονές με συγκροτημένες Μοναστικές Αδελφότητες.
Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεομάρτυρα Νικήτα το απόγευμα του Σαββάτου 18 Απριλίου, παραμονή της εορτής  του Αγίου, πραγματοποιήθηκε υποδοχή της σεπτής ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά που ήρθε ειδικά για την εορτή από την ομώνυμη μονή του Βερμίου. Ακολούθησε Μέγας Πατριαρχικός πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατήσαντος του Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Τις λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη του συμπολιούχου των Σερρών τίμησαν με την παρουσία τους ο Παναγιωτάτος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, εκπροσωπώντας τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄ και την Ιερά Σύνοδο , πολλοί μητροπολίτες, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Αμανατίδης , ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , οι βουλευτές των Σερρών ,πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, φορείς και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον ναό τόσο την παραμονή όσο και την κυριώνυμο της εορτής .
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους μάρτυρες και το μαρτύριο που τους καθιστά αγίους καθώς και στο βίο του αγίου Νικήτα. “Διά των πράξεών μας, ο αναστάς Κύριος απεργάζεται τη σωτηρία μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ απευθυνόμενος στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο εντυπωσιασμένος από τον ναό, τόνισε «Ο περικαλλής αυτός ναός του αγίου Νικήτα, τον οποίο εθεμελίωσε ο προκάτοχός σας και περατώσατε εσείς, αποτελεί τη νέα μαρτυρία του αγίου Νικήτα».

Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 τελέστηκε Όρθρος και Πατριαρχική  Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα του Νέου Σερρών, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου συνιερουργούντων μετ` Αυτού των Σεβασμιωτάτων Μητροπλιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, εκπροσωπούντος τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και την Ιερά Σύνοδο, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, Συλημβρίας κ. Μαξίμου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Σύρου κ.Δωρόθεου, Ιερισσού κ. Θεόκλητου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου και με την υψηλή παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ήρθε στις Σέρρες ειδικά για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος είχε ενεργή συμμετοχή στη θεία λειτουργία καθώς εκφώνησε το “Πάτερ ημών”.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους νεομάρτυρες και τη ζωή του Αγίου Νεομάρτυρα Νικήτα, τονίζοντας την ξεχωριστή ευλογία που έχει η τοπική Εκκλησία η οποία έχει αναδείξει νεομάρτυρες, όπως ο σήμερα τιμώμενος άγιος Νικήτας, οι οποίοι λειτούργησαν αφυπνιστικά για το υπόδουλο γένος την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την παρουσία Του ,χαρακτηρίζοντας σεπτό ηγούμενο της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μεγαλοφώνατο εκφραστή των υψηλών αξιών του Γένους και ακαταπόνητο εργάτη της ενότητας των πασών του Χριστού ορθοδόξων Εκκλησιών.  Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που παραβρέθηκε στην πατριαρχική θεία Λειτουργία.
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης πρόσφερε στον Παναγιότατο εικόνα του Αγίου Νικήτα και λειψανοθήκη με απότμημα από τα ιερά λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην αντιφώνησή του, μίλησε για τον βίο του αγίου Νικήτα, η εορτή του οποίου στάθηκε αφορμή για την επίσκεψή του στις Σέρρες, καθώς και για τη σημασία που έχει η εορτή αυτή για την περιοχή.
Ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος, εξ αφορμής γεγονότων της ζωής και του μαρτυρίου του Αγίου Νικήτα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα οι Ορθόδοξοι καλούμεθα να “εσθίωμεν άρτον οδύνης”, και γι` αυτό χρειαζόμεθα πίστη, υπομονή και καρτερία στις θλίψεις, έκτακτες περιστάσεις και τα απροσδόκητα γεγονότα, που συμβαίνουν, και αγάπη μεταξύ μας, αναφερθείς στη φράση του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ότι «συχνά καλούμεθα να πληρώσωμεν αίμα και να αγοράσωμεν ουρανόν». Κάλεσε τους πιστούς να παραδειγματιστούν και να εμπνευστούν από τον ηρωισμό του Αγίου Νικήτα που ανήκει στην χωρία των νεομαρτύρων, αλλά και από τους σύγχρονους μάρτυρες της χριστιανικής πίστης από την Μέση Ανατολή και την Αφρική
Συνεχάρη και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την παρουσία του, την οποία, όπως είπε, η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία θεωρεί δείγμα ελπίδας, και τον διαβεβαίωσε ότι έχει τις Πατριαρχικές σκέψεις και προσευχές για την επιτυχία των υψηλών καθηκόντων και της ευθυνοφόρου αποστολής του.
Ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγοτου προσέφερε παλαιά Ποιμαντορική Ράβδο, του ευχήθηκε, επιστηριζόμενος επ` αυτής, να συνεχίσει επί πολλά έτη την καλλίκαρπη Αρχιερατεία του.
Ακολούθησε επίσημο Γεύμα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης προς τιμή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Επισκοπείο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφτηκαν μοναστικές αδελφότητες, πολιτιστικοί Σύλλογοι και διάφοροι φορείς της πόλης και του νομού Σερρών γενικότερα. Ακολούθησε επίσκεψη του Πατριάρχη στο Διοικητήριο και το βράδυ ο κ.κ. Βαρθολομαίος παρακολούθησε  την εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης στην αίθουσα των Αστεριών του ΔΗ.Π.ΕΘΕ. με τίτλο « Η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες».

Το πρωί της Δευτέρας  20 Απριλίου 2015 ο Παναγιώτατος μίλησε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρπόλεως Σερρών αι Νιγρίτης απευθυνόμενος στον ιερό κλήρο.
Ακολούθησε επίσκεψή του στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών, στη συνέχεια επισκέφτηκε το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους του Μαξιμείου, στην
 « Μυριόβιβλος» Βιβλιοθήκη , στην έκθεση Αγιογραφίας των μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας, στο Κοινωνικό Ιατρείο και στο Κοινωνικό Φαρμακείο.
 Στην συνέχεια επισκέφτηκε τον ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού και ακολούθως πραγματοποίησε τον αγιασμό των εγκαινίων του Κοινωνικού Παντοπωλείου ««Κιβωτός αγάπης» της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης που βρίσκεται δίπλα από τον ναό του Τιμίου Σταυρού.
Προς τιμήν του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ο δήμος Σερρών παρέθεσε επίσημο γεύμα σε εξοχικό κέντρο στην Ακρόπολη (Κουλάς) των Σερρών. Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης χάρισε στον οικουμενικό πατριάρχη μια έκδοση του Δήμου Σερρών, με τίτλο: «Βυζαντινοί τόποι και μνημεία της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα- ο σημερινός νομός Σερρών», του συμπολίτη μας καθηγητή δρ. Πέτρου Σαμσάρη, το  βιβλίο «1913-2013 Πανόραμα Σερραϊκής Ιστορίας»,του Σερραίου συγγραφέα –δημοσιογράφου Βασίλη Τζανακάρη  και έναν πίνακα ζωγραφικής, του Σερραίου Χριστόφορου Μελλίδη. Ο οικουμενικός πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σερρών για την υποδοχή και για τα δώρα πρόσφερε  στον κ. Αγγελίδη έναν καθρέφτη επάργυρο ,με την σφραγίδα του οικουμενικού πατριάρχη.
Να προσθέσουμε ότι ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης είναι επίτιμος δημότης Σερρών. Η αγόρευσή του ως επίτιμος δημότης Σερρών είχε γίνει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου κατά την επίσκεψή του ως πατριάρχης στις Σέρρες το 1999.
Το απόγευμα του έγινε επίσημη υποδοχή και δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Νιγρίτα τέλεσε των Αγιασμό των Εγκαινίων του Ιδρύματος Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στην Τερπνή.
Αμέσως μετά στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησε  μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση την οποία διοργάνωσε προς τιμή του η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης με παραδοσιακούς σκοπούς της Μικρασίας , με τίτλο «Μελωδικές μνήμες της Μικρασίας». Τα τραγούδια ερμήνευσαν η Αρετή Κατιμέ και οι αδελφοί Πέτρος και Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ ,με την συνοδεία πολυμελής χορωδίας και την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Πόλη» σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους Ελένης Ζιώγα . Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Πασχαλούδης ως οικοδεσπότης ευχαρίστησε τον Παναγιότατο για την επίσκεψή του στην πόλη των Σερρών την οποία χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία που πηγάζει από το μαρτυρικό Φανάρι, από την πόλη των πόλεων και τα αγιασμένα χώματα της Βασιλεύουσας. Να σημειωθεί πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, (αναγόρευση που είχε γίνει την προηγούμενη βραδιά στον Παναγιότατο, από την Συνέλευση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης).  

Την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 ο Παναγιώτατος αναχώρησε από την πόλη των Σερρών με προορισμό την Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Λυδία η Φιλιππησία», στην Ασπροβάλτα και ακολούθως αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε και τον Τύμβο καστά στην Αμφίπολη τονίζοντας ότι «Οι θησαυροί που ανακαλύφθηκαν στην Αμφίπολη αποδεικνύουν και αυτοί τη δόξα, το μεγαλείο και την ελληνικότητα της Μακεδονίας»  ενώ πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις Σέρρες δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Ένα μέρος της καρδιά μου θα μείνει στις Σέρρες».

 

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα