Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου στον Τύμβο Καστά

Επίσκεψη στον Τύμβο Καστά στην Αμίπολη πραγματοποίησε τον Μάιο του 2017 η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα τόνισε χαρακτηριστικά πως«Υπάρχει βούληση και από το Υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσουμε τα αναγκαία έργα στο τόσο σημαντικό αυτό μνημείο».
 Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας  δεσμεύτηκε ότι «η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα ολοκληρώσει την ανασκαφή, θα στηρίξει το μνημείο και θα συνεχίσει ,σε συνεργασία με το Υπουργείο, τις εργασίες, που θα επιτρέψουν τελικά να γίνει επισκέψιμος ο χώρος και να ξεκινήσει η μεγάλη εκστρατεία προβολής της Αμφίπολης, των Σερρών και της Κεντρικής Μακεδονίας διεθνώς., όπως  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιλήφθηκε πρώτη τη σπουδαιότητα του μνημείου και διέθεσε τα πρώτα κονδύλια με τα οποία ξεκίνησε η ανασκαφή». Για να καταλήξει λέγοντας « έτσι δεσμεύομαι ότι είμαστε πανέτοιμοι ως Περιφέρεια, μόλις ετοιμαστούν οι μελέτες από το Υπουργείο να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση των έργων, με προτεραιότητα όμως την προστασία του πολύτιμου μνημείου».

 

«Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα είχε προχωρήσει η ανασκαφή στην Αμφίπολη, είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διαχειρίζεται χρήματα του ΕΣΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η υπουργός, δηλώνοντας παράλληλα εντυπωσιασμένη από το μακεδονικό αυτό μνημείο και ευτυχής που υπάρχει  η συνεργασία με τον κ. Τζιτζικώστα.«Είναι μια εποχή που χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων», επισήμανε η κ. Κονιόρδου και πρόσθεσε:
«Όλα πρέπει να γίνουν σταδιακά και επιστημονικά με το σωστό τρόπο, για να μην κινδυνεύσει το μνημείο, αλλά να αποδοθεί όπως πρέπει στο κοινό. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνουν οι μελέτες για την καινούργια φάση στην οποία εισέρχεται το μνημείο και με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθεί 1,5 εκ. ευρώ για να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα», ανέφερε η υπουργός.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε «Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ καλή και στενή συνεργασία με την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, την Υπουργό κ. Κονιόρδου και τη γενική γραμματέα, την κ. Βλαζάκη, με τις οποίες σχεδιάσαμε και διαθέτουμε τα κονδύλια συνολικού ύψους 2,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και 1 εκ. ευρώ από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, προκειμένου να κατευθυνθούν στον αρχαιολογικό χώρο για να στηριχθεί και να γίνει τελικά επισκέψιμος για τους πολίτες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε την κ. Κονιόρδου για την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση που της είχε απευθύνει κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο γραφείο του στην Περιφέρεια προκειμένου να επισκεφτούν μαζί την Αμφίπολη.
Η ξενάγηση της υπουργού έγινε παρουσία και της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, που ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που αποκάλυψε το μνημείο στον Τύμβο Καστά.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα