Ο Δήμαρχος Σερρών Π. Αγγελίδης για την δημιουργία πινακοθήκης «Κων. Ξενάκη» στο «Παπαλουκά»

Την οριστική ένταξη της πρότασης για τη δημιουργία της πινακοθήκης «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ» στο πρώην στρατόπεδο «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ», προϋπολογισμού 683.000 ευρώ, στο πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σερραίο καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο.
Η ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια συνάντησης αφιερωμένης στο εν λόγω πρόγραμμα , στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Δήμο Σερρών, το Δήμο Petrich, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και από την Διαχειριστική αρχή του Προγράμματος “Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

 
Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελίδης δήλωσε τα εξής: «Μια προσπάθεια ετών παίρνει σάρκα και οστά. Η Πινακοθήκη «ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ» που θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ δίνει στις Σέρρες προοπτική διεθνούς ακτινοβολίας. Σήμερα αρχίζουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΠΟΛΟΥ στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας και συγκεκριμένα η δημιουργία της Πινακοθήκης «ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ» στην πόλη των Σερρών και το πολυθεματικό ιστορικό Μουσείο στο Petrich της Βουλγαρίας.»
Ο δήμαρχος αναφερόμενος στο χρονικό του προγράμματος ανέφερε ότι η πρόταση του έργου με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΠΟΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ» και ακρωνύμιο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΠΟΛΟ» υποβλήθηκε στις 22 Απριλίου 2016 και εντάχθηκε οριστικά στο πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020» στις 01-09-2017. Η σύνταξη της πρότασης του έργου έγινε από τον Σερραίο καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο και την ομάδα του, σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών και τους εμπλεκόμενους εταίρους.
Στο έργο, δήλωσε ο κ. Αγγελίδης, συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Σερρών (επικεφαλής εταίρος), ο Δήμος Petrich της Βουλγαρίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Την υλοποίηση του έργου υποστηρίζουν επίσης το σωματείο «ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και η «Εταιρεία Μελέτης Έρευνας Ιστορίας Σερρών».
Ο κ Νανιόπουλος παίρνοντας το λόγο τόνισε πως τόσο η πινακοθήκη «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ» στην πόλη των Σερρών όσο και το «Πολυθεματικό Ιστορικό Μουσείο» στο Petrich της Βουλγαρίας, αναμένεται να λειτουργήσουν ως ισχυροί πόλοι έλξης με σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Επίσης τα νέα Μουσεία θα συμβάλουν στην σταδιακή ανάπτυξη δύο εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων, του ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ στην πόλη των Σερρών και ενός αντίστοιχου στο Petrich,. Παράλληλα στόχος αποτελεί να εξελιχθούν σε πολιτιστικά πάρκα διεθνούς ακτινοβολίας. Επίσης όπως τόνισε ο κ. Νανιόπουλος το κτήριο της πινακοθήκης “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ” στις Σέρρες θα είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και θα λειτουργήσει ως ιδιαίτερο παράδειγμα τέτοιου κτηρίου στην ευρύτερη περιοχή”.

 

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα