Στο φως ταφικός περίβολος στον λόφο καστά – Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη

Μπροστά σε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται η ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών στα τέλη του 2012. Οι εντατικές εργασίες των τελευταίων δύο μηνών στον τύμβο Καστά του Δήμου Αμφίπολης, έφεραν στο φως ταφικό περίβολο, το μέγεθος και η κατασκευή του οποίου μας υπόσχονται ίσως και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο εσωτερικό του.

Ο κυκλικός περίβολος που αναδείχθηκε έχει διάμετρο 160 μ., μήκος 230 μ. και ύψος 3 μ. και αν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα αναδειχθεί το σύνολό του που φτάνει τα 500 μ. Χρονολογικά το εύρημα τοποθετείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., περίοδος μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, που αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η αρχαία Αμφίπολη ήταν ο τόπος εξορίας της γυναίκας του Ρωξάνης και του μοναδικού του γιου, Αλέξανδρου Δ’, ο συγκεκριμένος ταφικός περίβολος θεωρείται από τους επιστήμονες ότι κρύβει ταφές σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας των Μακεδόνων.

Πρώτος ερευνητής του χώρου ήταν ο Δημήτρης Λαζαρίδης , ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ανασκαφή στον λόφο από το 1965 μέχρι τον θάνατο του το 1985.

Οι εργασίες σταμάτησαν καθώς τα χρήματα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τελείωσαν. Η συνέχιση των εργασιών απαιτεί την εξεύρεση  οικονομικών πόρων από κάθε δυνατή πηγή. 

 

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα