Επίτιμος Δημότης του Δ. Σερρών ανακηρύχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος – Λαμπρή η υποδοχή

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Σερρών ανακηρύχθηκε, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ,τον Νοέμβριο του 2012 (απόγευμα 8 Νοεμβρίου) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κατά την διάρκεια ειδικής τελετής. 

Ο Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε στην ισχυρή και αγαπητή προσωπικότητα του Μακαριωτάτου, ο οποίος όπως τόνισε προσπαθεί κάθε μέρα για το καλό του συνανθρώπων μας.

« Θεωρούμε ιστορική και σημαντική την παρουσία σας εδώ, κοντά μας, ανάμεσά μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών. Σύσσωμοι ,η Δημοτική Αρχή και οι ευσεβείς δημότες της ακριτικής ιστορικής πόλεως των Σερρών, σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά και βαθύτατο σεβασμό, καθώς με την παρουσία σας, ευλογείτε την πόλη και λαμπρύνεται τον πανηγυρικό εορτασμό των πολιούχων μας Παμμεγίστων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Σας υποδεχόμαστε Μακαριώτατε Κύριε Ιερώνυμε, με βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπό σας, ως θεσμικής πνευματικής Κεφαλής της Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας μας, ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Η επίσκεψή Σας, όπως σημείωσα και άλλη στιγμή, περιποιεί μεγάλη τιμή και ευλογία για την πόλη και το Δήμο μας» τόνισε ο κ. Αγγελίδης. Συνεχίζοντας ανέφερε μεταξύ άλλων « Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, που ανήκει σε μένα η μεγάλη τιμή, ως Δημάρχου της πόλης, να Σας υποδεχτώ και να Σας καλωσορίσω στις Σέρρες και  στην αίθουσα συνεδριάσεων εκ μέρους όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, Αρχών, και όλων των Σερραίων πολιτών». 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειος Παπαβασίλειου ,ανέγνωσε την απόφαση με αριθμ. 599/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, σύμφωνα με την οποία απονέμεται στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

κ.κ. Ιερώνυμο το χρυσό κλειδί της πόλεως τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη ως ελάχιστο φόρο τιμής για την εν γένει προσφορά του στην Εκκλησία και το Έθνος.

Ακολούθησε η ανακήρυξη του μακαριοτάτου αρχιεπισκόπου ως επίτιμο Σερραίο δημότη και του απενεμήθη το Χρυσό Κλειδί της πόλης μας. 

« Για να μπορείτε, ως οικείος συνδημότης μας πλέον, να μας ενισχύετε πνευματικά, και με το ισχυρό κλειδί της εξουσίας στο χέρι σας, να ασφαλίζετε την πόλη από κάθε κίνδυνο και παράλληλα να ξεκλειδώνετε τις καρδιές μας, βοηθώντας μας στη λύση των ατομικών και συλλογικών μας προβλημάτων» δήλωσε ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης.

Ο Αρχιεπίσκοπος  απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όλους για την μεγάλη τιμή που του κάνουν και έστειλε μήνυμα ενότητας ,σεβασμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Εντωμεταξύ με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν στις 8 Νοεμβρίου οι πολιούχοι άγιοι των Σερρών Παμμέγιστοι Ταξιάρχες, φύλακες και προστάτες της πόλης των Σερρών Αρχιστράτηγοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τις λατρευτικές πανηγυρικές εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος ο Β΄. 

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο , τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στη Μητρόπολη και τόνισε «Αυτές τις δύσκολες στιγμές που απαιτείται πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, ζητάμε την ευχή σας και αναμένουμε λόγο ελπίδας».

Ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή ,ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης , όχι μόνο όπως τόνισε για τις ευχές και τα λόγια του, αλλά και για την ευκαιρία που του δόθηκε να ζήσει συγκινητικές στιγμές στην επίσκεψη αυτή.

«Σταθήκαμε και χθες και σήμερα στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος, αν δώσουμε όμως σημασία στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα θα βρούμε λύση στο πρόβλημα της κρίσης» επεσήμανε και πρόσθεσε «Τι είναι ο άνθρωπος; Τον θυμάται ο Θεός, ασχολείται μαζί του; Ο Θεός ασχολείται συνέχεια με τον άνθρωπο, μας επισκέπτεται και μας αναζητά συνεχώς. Δυστυχώς όμως, εμείς απομακρυνόμαστε από το Θεό. Έχουμε χάσει τις αξίες και τις αρχές μας, αλλά οι αξίες δε δανείζονται, δε χορηγούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν αγοράζονται. Είναι κάτι που φυτρώνει μέσα μας, ύστερα από αγώνα, με θυσία, με πνεύμα, με αίμα. Καλούμαστε να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλό, να αλλάξουμε εσωτερικά, για να μπορέσουμε να έχουμε πάλι υγιείς θεσμούς». Ολοκληρώνοντας ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε «Ο λαός μας έχει κουραστεί και έχει αγανακτήσει. Δε μπορούμε να γυρίζουμε πίσω, καλούμαστε να κοιτάμε μόνο μπροστά. Όλοι μαζί με τη βοήθεια του Κυρίου μας, της Παναγίας και όλων των Αγίων θα κερδίσουμε τον αγώνα».

Ακολούθησε λιτάνευση των ιερών εικόνων των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και της Παναγίας Σουμελά και αρτοκλασία στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Κεντρικού Μητροπολιτικού Συσσιτίου «Ο Επιούσιος Άρτος». (Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Σερρών, Παναγίτσα ).

Να σημειώσουμε πως με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκαν στις Σέρρες, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄ την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012 ,οι τοπικές αρχές ,πολιτικές και στρατιωτικές , και πλήθος πιστών στην πλατεία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο οποίος εορτάζει .

Ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης κατά την προσφώνηση του προς τον αρχιεπίσκοπο τόνισε «Ξεχωριστή σημασία η παρουσία σας στην πόλη μας μακαριότατε .Σας περιμέναμε για την ελπίδα για την αισιοδοξία, για την ευλογία σας μακαριότατε η οποία θα λειτουργήσει ως ηθικό αντιστάθμισμα σε όλους τους συμπολίτες μας. Βλέπουμε έναν φωτισμένο εκκλησιαστικό ηγέτη να υπηρετεί την ενότητα των ανθρώπων».

Ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σερρών για τα αγαθά του λόγια . Ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης για την πρόσκληση να επισκεφτεί την πόλη των Σερρών και όλες τις αρχές και το πλήθος κόσμου για την υποδοχή που έτυχε .

«Χρειαζόμαστε πολύ δουλειά όλοι μαζί ,έχει περάσει πολύς καιρός του δικού μου και του δικού σου . Πρέπει να γίνει αυτό που είπε ο Μακρυγιάννης ,το δικό μας όλοι μαζί , και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας πω η ιεραρχία ολόκληρη είναι ενωμένη και αγωνίζονται για αυτή την ενότητα ,αυτός ο καιρός μας χρειάζεται όλους ενωμένους, και να εργαζόμαστε μαζί για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες .Μιλάνε για κρίση αλλά αυτό ς ο τόπος δεν είναι πρώτη φορά που περνά κρίση, έχει περάσει πολλές κρίσεις και αν κάποιος έχει την δυνατότητα να μελετήσει κανείς την ιστορία μας από το 1821 μέχρι σήμερα θα δούνε τέτοιες κρίσεις και θα δούνε με άλλο όνομα τρόικες που μας ταλαιπώρησαν και μας ταλαιπωρούν .Όμως αλλοίμονο μας αν περιμένουμε την βοήθεια μόνο από αυτούς . Πρώτα εμείς θα αγωνιστούμε και εκείνοι θα ρθούνε ως βοηθοί .Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας ότι όποτε μπήκαν για να μας ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες , πρώτα ρύθμισαν τα δικά τους θέματα ,πρώτα είδαν τα δικά τους συμφέροντα και ένα ελάχιστο μέρος αφιερώθηκε σε αυτόν τον τόπο που υποφέρει .Πρέπει να το πάρουμε είδηση και σύνθημα και να προχωρήσουμε δύσκολες ώρες αλλά η δυσκολία δεν πρόκειται να μας κάμψουν ,πρέπει να είμαστε ενωμένοι και κυρίως προσεκτικοί ,να μην δώσουμε την αφορμή να ξεσπάσουν γεγονότα που θα εκμεταλλευτούν άλλοι άνθρωποι για το δικό τους συμφέρον» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος .

Στην συνέχεια τελέσθηκε δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό λαό . 

Λίγο αργότερα έγινε η υποδοχή της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Σουμελά και τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, εις τον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών και ακολούθησε Εορταστική εκδήλωσις με θέμα: «Εκκλησία των Σερρών», στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια» . 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε το ΤΕΦΑΑ Σερρών όπου τέλεσε αγιασμό και πραγματοποίησε ομιλία. Ακολούθησε επίσκεψη του στη Νιγρίτα όπου και του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Μάλιστα τέλεσε και τα εγκαίνια του νέου Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Τερπνή και αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Νιγρίτης. 

 

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα