Με πολύ μεράκι κι όρεξη τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. ετοίμασαν τα βραχιολάκια του Μάρτη!!!

 
Πρώτη Μαρτίου σήμερα κι ως είθισται οι περισσότεροι θα φορέσουν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πανέμορφα «Μαρτάκια» για το καλωσόρισμα της Άνοιξης ετοίμασαν και τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) με την βοήθεια της κ. Νατάσας Μπαλαμπανίδου. Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ εδώ και καιρό άρχισαν να ετοιμάζουν τα αξιοζήλευτα βραχιολάκια, ενώ τις υπέροχες δημιουργίες τους μπορούν να προμηθευτούν όσοι θέλουν να στολίσουν τα χέρια τους.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας της δομής είναι το 2321 0 50125 , ενώ υπεύθυνη είναι η κ. Νατάσα Μπαλαμπανίδου.
Λίγα λόγια για το έθιμο του Μάρτη!
Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να αναζητήσουν μία τριανταφυλλιά και να τον κρεμάσουν σε κάποιο από τα κλαδιά της, έτσι ώστε τα μάγουλά τους να γίνουν κόκκινα, όπως τα τριαντάφυλλα!
Στην συνέχεια, τον Μάρτη θα τον παραλάβουν τα χελιδόνια, που σαν αποδημητικά πουλιά που είναι, κάνουν και πάλι κάθε άνοιξη την εμφάνισή τους και θα τον χρησιμοποιήσουν για να στερεώσουν την νέα φωλιά που θα φτιάξουν.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα