Ενημέρωση για τη διαδικτυακή συνάντηση Προέδρου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και Πολιτιστικών Συλλόγων

 

Σε άριστο κλίμα διεξήχθη η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών κ. Χρυσάνθης Παλάζη – Τσοχατζίδη και των εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Α. Αρχικά η κ. Παλάζη, ενημέρωσε τους πολιτιστικούς φορείς για την πορεία του Ψηφιακού Πολιτιστικού χάρτη , ένα έργο υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, που ολοκληρώνεται αναφορικά με τα παραδοτέα του στις 31 Μαρτίου 2021. Πρόκειται για ένα έργο που θα αποτυπώνει την παρουσία και την πολιτιστική προσφορά 46 Πολιτιστικών Συλλόγου του Δήμου Σερρών.

Μεταξύ άλλων η κ. Παλάζη ανέφερε ότι από τις 15 έως 20 Απριλίου, οι σύλλογοι θα ορίσουν δύο εκπροσώπους, προκειμένου να εκπαιδευτούν για τη διαχείριση της ψηφιακής πλατφόρμας, προκειμένου στο εξής να αναρτούν Νέα, Ανακοινώσεις και Ψηφιακό Υλικό εκδηλώσεων και ό,τι άλλο κρίνουν σκόπιμο για ενημέρωση. Ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη άμεσα να οριστικοποιηθούν οι εκκρεμότητες για ένα αριθμό Συλλόγων, που δεν έχουν αποστείλει όλα τα παραδοτέα και επείγει να το πράξουν.  

Παράλληλα συζητήθηκε ο τρόπος οικονομικής ενίσχυσης των συλλόγων, μια υπόσχεση του Δημάρχου Σερρών κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, προκειμένου στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας του covid 19, να στηριχθούν οι Σύλλογοι, οι οποίοι και παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας  περισσότερο από ένα χρόνο.

Για την παροχή της οικονομικής αυτής ενίσχυσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι Σύλλογοι να καταθέσουν άμεσα τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα από το αρμόδιο γραφείο στο Δικαστήριο. Επειδή κρίθηκε ως εξαιρετικά σημαντική η οικονομική ενίσχυση, λήφθηκε σήμερα επιπλέον η πολιτική απόφαση να καλυφθεί και η δαπάνη του ΦΠΑ, επιπρόσθετα από τον αρχικό προϋπολογισμό οικονομικής ενίσχυσης από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και να μην βαρύνει τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Β. Ακολούθησε ενημέρωση από την  πρόεδρο για τη δυνατότητα συμμετοχής των Συλλόγων σε προσεχείς υποβολές προτάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Ψηφιακή Ευρώπη» καθώς και παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα που αναμένονται άμεσα να δημοσιοποιηθούν και να προκηρυχθούν.

Διευκρινίστηκαν θέματα της διαδικασίας και ωρίμανσης των προϋποθέσεων (τεκμηρίωση γνησιότητας, παλαιότητας, πολιτιστικού ενδιαφέροντος),  προκειμένου αντικείμενα που κατέχουν οι Σύλλογοι στην ιδιοκτησία τους  όπως πχ φορεσιές και κειμήλια, να μπορούν να υποβληθούν σε προτάσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων ψηφιοποίησης.

Αναλαμβάνεται από την πλευρά της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.  άμεσα να υπάρξει βοήθεια προς τους Συλλόγους για την κατάρτιση και επιστημονική τεκμηρίωση του προτεινόμενου υλικού, μέσα από την πλούσια παρακαταθήκη των Συλλόγων σε αντικείμενα υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

            Γ. Τέλος αναφορικά με την πρόσφατα κατατεθειμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της υπ ́ αριθ. 367/75/Α3 Πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο: «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος» διευκρινίστηκαν τα εξής:

α. σε περίπτωση ανάληψης του προγράμματος η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. θα δημιουργήσει ένα Ψηφιακό Μουσείο και ένα αποθετήριο και θα έχει τη διαχείριση και αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού και β. δεν προβλέπεται καμία οικονομική ενίσχυση για τον συμμετέχοντα εταίρο κ. Αλ. Χατζηλία, εκτός από την προβολή και δημοσιοποίηση του υλικού (Ιερατικά κειμήλια και Κοσμήματα) που κατέχει στη συλλογή του, καθώς δεν αποτελεί στο πρόγραμμα «Ψηφιακό Πολιτιστικό Απόθεμα» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  επιλέξιμη δαπάνη.

Η συνάντηση έκλεισε μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και κοινής παραδοχής, πως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι αποτελούν πυλώνα προαγωγής της παράδοσης και της κληρονομιάς του τόπου μας και συμφώνησαν ομόφωνα, όλοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, πως αποτελεί μονόδρομο η σύμπλευση δυνάμεων προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ισχυρή συμμαχία στην ανάδειξη του Πολιτισμού του  τόπου μας.

Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους (Προέδρους και μέλη ΔΣ) που παρέστησαν στη διαδικτυακή συνάντηση, αλλά και όσους ενημερώθηκαν τηλεφωνικά λόγω αδυναμίας συμμετοχής:

 

 1. ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
 2. ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
 3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ «ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ»
 4. ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΑΣΣΙΑΤΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ»
 5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
 6. ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
 7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΩΝ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ»
 8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»
 9. ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»
 10. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ
 11. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΟΚΚΛΗΣΙΑΣ
 12. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΚΑΜΗΛΑΣ
 13. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑ
 14. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΝΟΥΣΑΣ
 15. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Ο ΠΥΡΡΟΣ”
 16. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΧΩΡΙΟΥ
 17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ 
 18. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΑΤΑ
 19. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΝΗΣ
 20. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΜΑ

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα